Ostrzenie noży na kamieniu
Nic nie wpływa na trwałość noży ani ich codzienną wydajność, bardziej niż regularne ostrzenie i konserwacja. Tępy nóż w kuchni jest bardziej niebezpieczny niż ostry, gdy pracownicy muszą trudzić się przy krojeniu mięsa i warzyw. W rezultacie codzienne ostrzenie i konserwacja są łatwe i co najważniejsze konieczne. Jesteśmy tutaj, aby pokazać, jak łatwe może być ostrzenie noży na kamieniu.
Przygotowanie kamienia do ostrzenia
Ostrzenie noży na kamieniu, to również sam proces przygotowania kamienia do ostrzenia. Jest on bardzo podobny bez względu na rodzaj kamienia, czy jest to kryształ, kamień indyjski, kamień wodny czy kamień olejny. Wykonaj poniższe czynności, aby zapewnić bezpieczne i wydajne ostrzenie:
- Umieść kamień na wilgotnej ściereczce lub ręczniku i upewnij się, że oba są na płaskiej powierzchni. Pomaga to zapobiec przesuwaniu się kamienia i ręcznika podczas ostrzenia.
- Rozpocznij od grubej strony kamienia na górze, ponieważ jest to najszybszy sposób na uformowanie ostrza noża z powrotem w prawidłowy kształt.
- Posmaruj kamień. Sprawdź dokumenty dostarczone z kamieniem do ostrzenia, aby sprawdzić, czy wymaga to oleju lub wody.
- Wylej małą linię oleju lub wody na środku kamienia. Delikatnie wmasuj i rozprowadź równomiernie olej lub wodę na kamieniu do ostrzenia. Po wykonaniu tej czynności możesz rozpocząć ostrzenie!
Ostrzenie noży na kamieniu. Jak prawidłowo trzymać nóż?
Być może najtrudniejszym i najbardziej niepewnym aspektem dla każdego, kto dopiero zaczyna ostrzenie noży na kamieniu, jest nauka prawidłowego kąta dla noża. Zaleca się ostrzenie noży pod kątem 20 stopni, a te proste kroki ułatwią znalezienie właściwego kąta.
- Chwyć nóż ostrzem w dół, pod kątem 90 stopni.
- Przesuń nóż do kąta 45 stopni, zmniejszając o połowę odległość między kątem 90 stopni a stołem.
- Jeszcze raz przesuń nóż do połowy pozostałego kąta, a teraz masz odpowiedni kąt do ostrzenia.
Jak ostrzyć noże kuchenne za pomocą kamienia do ostrzenia?
Po znalezieniu odpowiedniego kąta dla noża możesz rozpocząć ostrzenie. Oto kroki, które musisz wykonać, ostrząc noże kuchenne na kamieniu.
- Używając noża pod kątem 20 stopni, powoli pociągnij nóż w dół i przez kamień płynnym ruchem, zaczynając od pięty i kończąc na końcu.
- Powtórz tę czynność 5 razy. Być może będziesz musiał powtórzyć ten ruch kilka dodatkowych razy, w zależności od tępości noża.
- Odwróć nóż drugą stroną i wyostrz drugą stronę, wykonując ten sam ruch. Powinieneś wyostrzyć tę stronę tyle samo razy, co drugą stronę, aby uzyskać spójność.
- Odwróć nóż na oryginalną stronę, ale tym razem przeciągnij nóż od czubka do pięty. Powtórz ten ruch 5 razy.
- Odwróć się na drugą stronę i pięć razy wyostrz od czubka do pięty.
- Przekręć kamień ostrzący na delikatną stronę i powtórz kroki 1-5