Nowości
Chef 195
Chef 195
160,00 zł
szt.
Polar 62 młotkowany
Polar 62 młotkowany
72,00 zł
szt.
Brisa Ulu 150
Brisa Ulu 150
135,00 zł
Bolster V18 nowe srebro
Bolster V18 nowe srebro
7,50 zł
szt.
Brisa Farmer 85ss
Brisa Farmer 85ss
123,00 zł
szt.
Brisa Skinner C95
Brisa Skinner C95
89,00 zł
szt.
Polar Whittler 54 carbon
Polar Whittler 54 carbon
42,00 zł
szt.

 

Producenci

Kiedy stosujemy wyżarzanie zmiękczające? Dowiedz się, co to za proces

Samodzielne wykonywanie noży nie jest prostym zajęciem, szczególnie gdy chcesz stworzyć całe narzędzie od podstaw. Aby dopiąć swego, musisz przejść przez kilka ważnych etapów, a jednym z nich jest wyżarzanie zmiękczające. Co to za proces i czym się on wyróżnia? Dowiesz się tego z naszego artykułu.

Czym jest wyżarzanie? To bardzo obszerny termin

Nie można mówić o wyżarzaniu zmiękczającym, gdy nie poruszyło się tematu od podstaw. Trzeba zaznaczyć, że omawiany rodzaj zabiegu cieplnego to tylko jedna z wielu technik do wyboru. Na czym więc polega samo wyżarzanie? Można je podzielić na kilka części. W pierwszej nagrzewasz wybrany stop metalu do odpowiednio wysokiej temperatury. Później musisz utrzymać go w takim stanie przez określony czas, a na końcu powoli studzić całość i czekać, aż osiągnie temperaturę pokojową. Słowo „powoli” pojawia się tutaj nieprzypadkowo, ponieważ nie możesz pozwolić sobie na zbytni pośpiech.

Ta metoda obróbki metalu powstała, aby nadać mu odpowiednie właściwości. W trakcie nagrzewania i studzenia wybranego stopu otrzymuje on możliwie najlepsze składniki strukturalne, które odpowiadają za jego wytrzymałość. Samo wyżarzanie można podzielić na ujednorodniające, normalizujące, odprężające, rekrystalizujące, odpuszczające, starzące czy zmiękczające.

Czym wyróżnia się wyżarzanie zmiękczające?

Dzięki temu sposobowi obróbki metalu będziesz mógł stworzyć bardzo miękki i plastyczny materiał, który idealnie nada się do skrawania, tłoczenia oraz walcowania. Jaki jest więc przepis na sukces? Aby doprowadzić posiadany stop do odpowiedniego stanu musisz nagrzać go do temperatury bliskiej Ac1. Pamiętaj jednak, że do wyżarzania zmiękczającego najlepiej nadają się określone stopy stali, mosiądzu oraz miedzi. Jeśli użyjesz tego sposobu na nieprzeznaczonym do tego materiale, to efekt końcowy nie będzie spełniał pokładanych w nim nadziei. Wybierając na przykład stal niskowęglową, otrzymasz zbyt kleistą strukturę, by nadawała się ona do skrawania.

Wyżarzanie zmiękczające? Tak stworzysz swój pierwszy nóż!

Wyżarzanie zmiękczające to ciekawy i jednocześnie skomplikowany proces, który zapewnia odpowiednią strukturę stali. To dzięki tej metodzie możesz korzystać z noży kuchennych i wielu innych narzędzi. Warto więc dowiedzieć się czegoś na ten temat, bo cała pozyskana wiedza z pewnością przyda Ci się w przyszłości. Szczególnie gdy Twoją pasją jest samodzielne tworzenie noży.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl