Nowości
Pochwa Nessmuk 125
Pochwa Nessmuk 125
98,00 zł
szt.

Producenci

Stal wysokowęglowa

Stal wysokowęglowa – konserwacja noża

Stal wysokowęglowa jest popularnym surowcem, z którego wykonuje się ostrza noży. Wiele osób uważa, że takie ostrza są najlepsze i idealnie spełniają swoją funkcję. O taki nóż trzeba bardzo dbać i go odpowiednio konserwować, ponieważ ostrze ze stali wysokowęglowej ma tendencję do zachodzenia rdzą i niszczenia. Nie należy dopuszczać do takich sytuacji, ponieważ wtedy nóż nie spełnia swojej roli. Stal wysokowęglowa jest bardzo podatna na rozmaite soki, kwasy owocowe, warzywa oraz wodę. 

Nóż zawsze powinien być czysty, naostrzony i zakonserwowany. Nie trzeba mieć specjalistycznych środków aby odpowiednio o niego zadbać, w zupełności wystarczą artykuły, które znajdują się w każdym przeciętnym domu. 

Konserwacja noża – kilka sprawdzonych sposobów 

Wspaniałe efekty można uzyskać za pomocą mleczka do czyszczenia. Najpierw należy zwilżyć ostrze wodą, a następnie nałożyć preparat. Po chwili można delikatnie zacząć czyszczenie za pomocą szmatki lub gąbki. Przy tej czynności należy zachować wyjątkową ostrożność i bardzo uważać na dłonie. Łatwo się niefortunnie zaciąć! Po wyczyszczeniu noża, należy go dokładnie wytrzeć do sucha. Zakonserwować stal wysokowęglową jest niezwykle łatwo. Mało kto to robi, a daje to naprawdę zbawienne efekty i pozwala długo cieszyć się naszym nożem. Wystarczy na ostrze nałożyć bardzo cienką warstwę oleju, odczekać nieco czasu i wytrzeć ostrze. Pozostanie na nim cienki film olejowy jako warstwa zabezpieczająca. Raczej należy stosować oleje nie wysychające (po zaschnięciu tworzą lepki, marzący się film na ostrzu, zbierający wszelkie bródy), najlepiej bezkwasowe i dopuszczone do kontaktu z żywnością: dobre są olej kameliowy czy  jojoba, ale sprawdzi się również ciekła parafina albo dobry olej silikonowy, od biedy może być i olej spożywczy, ale raczej na krótszy okres czasu (te oleje jełczeją). 

Kolejnym domowym sposobem zabezpieczenia  jest wytworzenie patyny, np.  poprzez zanurzenie ostrza ze stali wysokowęglowej w zwykłym occie. Uważaj na rękojeść - nie każdy materiał jest odporny na działanie tak silnego środka. Ostrze należy umieścić w occie na dwie, maksymalnie trzy godziny. W wyniku reakcji chemicznej powstaje patyna, która wspaniale konserwuje nóż, a przy okazji nadaje bardzo ciekawego wyglądu. 

Jeszcze innym sposobem na poradzenie sobie z rdzą na ostrzu, jest wbicie noża na kilka godzin w ziemniaka lub cebulę. Ziemniaki posiadają kwas szczawiowy, a cebule kwas sulfonowy. Oba działają destrukcyjnie na rdzę. 

Dobre efekty można uzyskać także za pomocą roztworu sody oczyszczonej i kwasku cytrynowego.  Podobne efekty można osiągnąć przy zastosowaniu chlorku żelazowego, coca coli, musztardy, chrzanu i tym podobnych

Dlaczego tak ważna jest odpowiednia konserwacja? 

Niezależnie od wybranej metody czyszczenia ostrza, za każdym razem należy poddać go konserwacji. Inaczej będzie cały czas zachodzić rdzą. Niezwykle istotne jest również dokładnie wysuszenie ostrza po każdym użyciu. To zminimalizuje ryzyko zniszczenia. Ostrze ze stali wysokowęglowej jest trwałe i praktyczne, łatwo je naostrzyć, ale żeby taki nóż długo nam służył, należy pamiętać jak się z nim obchodzić.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl