Płatnosci BLIK i nowe zasady wysyłki

Szanowni Państwo,

Informujemy, że w przypadku  wyboru zapłaty przelewem można zapłacić bezpośrednio za pomocą systemem BLIK dokonując płatności na numer telefonu 609 100 234 i imię i nazwisko "Robert Łaziński"

Od 11 września 2023 wysyłki będą realizowane w terminie określonym w regulaminie, ale najwcześniej w następnym dniu roboczym  po złożeniu zamówienia "za pobraniem" lub opłaconym płatnością natychmiastową (szybki przelew, BLIK, itp.) lub zaksięgowania przelewu na naszym rachunku bankowym. Znika możliwość wysyłki w dniu złożenia zamówienia, ponieważ jestem w stanie dostarczyć paczki na pocztę czy do paczkomatu dopiero po 17-tej, co jest de facto równoznaczne z nadaniem ich w następnym dniu roboczym.

Nowości
Bolster R 30, otwór 3,5x19, mosiiądz
Bolster R 30, otwór 3,5x19, mosiiądz

11,00 zł

szt.

 

Producenci

Jaka jest najlepsza stal na noże? Sprawdzamy!

Zajmujesz się robieniem noży? Zastanawiasz się jaka stal jest najlepsza? Trzy podstawowe rodzaje to: węglowa, nierdzewna i narzędziowa. Każda z nich ma swoich zwolenników i przeciwników. Z każdej można wykonać także całkiem przyzwoity nóż. Oto krótka charakterystyka każdego z nich. Przeczytaj najważniejsze informacje i sprawdź, który rodzaj stali przyda Ci się w pracy.

 

Jak wybrać najlepszą stal na noże?

To nie taka łatwa sprawa, jak mogłoby się wydawać. W końcu dobór jej konkretnego gatunku bezpośrednio przekłada się na możliwości zastosowania ostrza i jego trwałości. Oczywiście wyższa jakość materiałów oznacza dłuższą żywotność noża. Jednak noży używa się do różnych czynności, a nie do wszystkich konieczne są takie same właściwości stali. Na początek przyjrzyjmy im się bliżej.

 

Właściwości stali na noże

Stal cechuje się wieloma właściwościami, które decydują o przydatności noży do różnych zadań. Poniżej przedstawiamy te najważniejsze:

- Twardość, czyli zdolność do opierania się naprężeniom i przyłożonym siłom, powodującym odkształcenie. Twardość podawana jest w skali Rockwella C (HRC). Od twardości bezpośrednio zależy kolejna właściwość materiału, czyli wytrzymałość, która nadaje krawędzi tnącej odpowiednią sztywność, a także zapobiega jej trwałemu zniekształceniu.

- Odporność na zużycie to zdolność stali do zachowania swoich pierwotnych właściwości bez względu na wpływ otoczenia. Należy tu wspomnieć o odporności na ścieranie, czyli odporności na powstawanie ubytków i zarysowań spowodowanych tarciem.

- Udarność, czyli zdolność do przeciwstawienia się pęknięciom i wykruszeniom, do których może dojść w przypadku gwałtownego uderzenia nożem lub mocnego nacisku.

- Sprężystość – to parametr odpowiedzialny za przywrócenie pierwotnego kształtu noża po ustaniu sił odkształcających.

- Nierdzewność, czyli po prostu odporność na korozję. Ta właściwość zależy od składu chemicznego stali, a przede wszystkim od dodatku chromu. Im więcej tego pierwiastka w składzie, tym większa odporność na rdzę. Jednak zawartość chromu wpływa na udarność – więcej chromu równa się spadkowi udarności.

 

Obróbka termiczna stali

Właściwości są tym, co decyduje o cechach poszczególnych gatunków stali, a tym samym o przeznaczeniu noża. Jednak dopiero obróbka termiczna pozwala je ustabilizować i uwydatnić.

Ogólnie rzecz biorąc, celem obróbki jest nadanie stali twardości. Ustalenie jej odpowiedniej wartości to skomplikowana sprawa. Tu podzielimy się pewną mądrością – nie można podnosić twardości stali w nieskończoność. Jasne, że ma to swoje plusy. W końcu wraz z twardością podnosi się wytrzymałość i odporność na ścieranie, ale jednocześnie maleje udarność. Niestety. Nie może być, aż tak pięknie. Jest jednak pewien punkt, w którym twardość i udarność są wysokie – tak zwany pik udarności. Aby zakończyć obróbkę w tym punkcie trzeba jednak niemałej wprawy i umiejętności. Cóż, nic nie przychodzi łatwo – tym bardziej ostrze najwyższej klasy, tnące niczym brzytwa.

Jeśli zastanawiasz się jaka stal na noże jest najlepsza, to przede wszystkim, taka, którą obrabiają prawdziwi fachowcy. A kto zrobi to lepiej niż Ty? No właśnie. Jeśli nie czujesz się jeszcze pewnie w knifemakingu to spokojnie, zaufaj nam. W przypadku każdego produktu z kategorii „Stal na głownie” udostępniamy wskazówki, dotyczące ich obróbki. Zanim jednak wybierzesz konkretną stal, przyjrzyjmy im się bliżej.

 

Czy stal węglowa jest dobra?

Jaka jest najlepsza stal na noże? Wiele osób, które hobbystycznie zajmują się wyrobem noży, wybierają stal węglową. Wszystko ze względu na jej zalety. Stal węglowa jest trwała i twarda, a noże z niej wykonane bardzo łatwo naostrzyć. A wcale nie trzeba robić tego często. Noże ze stali węglowej bardzo długo utrzymują agresję cięcia. Wiele osób zwraca jednak uwagę na wady tego stopu.

Po pierwsze jest mało odporny na korozję. Po drugie przy wykonywaniu noży ze stali węglowej przyda się trochę doświadczenia, ponieważ wymaga ona odpowiedniej obróbki cieplnej. Inaczej nóż może być kruchy lub szybko się tępić, co będzie wymagało częstego ostrzenia. Po trzecie o stal węglową trzeba dbać. Pamiętaj o tym, zwłaszcza gdy robisz nóż, który ma posłużyć w kuchni. Noże ze stali węglowej mogą ściemnieć, należy je także wycierać do sucha zwłaszcza po pokrojeniu cytrusów, ogórków, czy pomidorów.

Mimo wszystko, mając na uwadze jej wady, nie można przekreślać jej zalet. Sama rdzewność nie powinna jej zdyskwalifikować. Jeśli odpowiednio zadbasz o nóż ze stali węglowej, to przetrwa lata. Trzymaj więc suchą ściereczkę w pogotowiu! Chyba nie wspomnieliśmy jeszcze o tym, że stal węglowa jest stosunkowo tania? Nie wierzysz? Zerknij na naszą ultraczystą stal węglową 125SC. Używając jej, możesz wykonać niepowtarzalny nóż z wyraźnie zarysowanym, nieregularnym hamonem (linią hartu) na ostrzu.

 

Zalety stali nierdzewnej

Wiele osób uważa, że najlepsza stal na noże to ta nierdzewna. Jej zdecydowaną zaletą jest to, że jest niezwykle odporna na korozję. Dzięki temu nie musisz specjalnie dbać o noże z niej wykonane. Odrobina wilgoci, czy soków z owocu jej nie zaszkodzi. Dodatkowo stal nierdzewna jest niezwykle wytrzymała. Jest też łatwa w utrzymaniu w czystości, docenią, to nie tylko kucharze, ale także myśliwi, czy survivalowcy, którym w trudnych warunkach ciężko czasami zadbać o dokładne mycie narzędzi.

Noże wykonane z tego stopu docenią także ci, którzy lubią lekkie narzędzia. Stali nierdzewnej dzięki temu, że jest odporna na korozję, nie trzeba dodatkowo wzmacniać, co w bezpośredni sposób przekłada się na mniejszą wagę (zwłaszcza, jeżeli na rękojeść noża również wybierzesz lżejszy materiał).

 

Rodzaje stali nierdzewnej na noże

Do jednych z popularniejszych rodzajów stali nierdzewnej należy RWL 34. Jej nazwa pochodzi od nazwiska jednego z bardziej znanych projektantów i producentów noży Roberta W. Loveless’a. Loveless zwrócił na nią uwagę, dzięki jej świetnym właściwościom: długiej żywotności, równomiernej strukturze, wysokiej czystości i wytrzymałości i łatwości obróbki. Jak moglibyśmy kłócić się ze spostrzeżeniami legendy knifemakingu? Kto, jak kto, ale Loveless z pewnością wiedział, która stal jest najlepsza na noże. Dlatego nie mogło jej zabraknąć w naszej ofercie.

Jeśli skłaniasz się w stronę stali nierdzewnej, to zwróć też uwagę na popularną stal AEB-L stosowaną do produkcji zarówno noży kuchennych, jak i myśliwskich. Podobnie do RWL 34 dobrze trzyma ostrość i jest wytrzymała. To stal dla osób, które potrzebują noża o wysokiej odporności na korozję.

 

Czy stal narzędziowa to dobry materiał na nóż?

Czy stal narzędziowa na noże jest najlepsza? Mimo że stale narzędziowe w większości należą do stali węglowych to, tego rodzaju stopy są na pewno bardziej odporne na działanie korozji niż węglowe. Narzędzia z niej wykonane są także wytrzymałe i odporne na ścieranie. Dlaczego? Ponieważ stal narzędziowa ma w składzie dodatkowe pierwiastki, które zwiększają jej odporność mechaniczną. Stale narzędziowe są także stosunkowo tanie.

 

Szukasz konkretnej stali narzędziowej?

Stal narzędziowa o symbolu D2 to jedna z najlepszych opcji w tym gatunku. Można powiedzieć, że kultowa. Nie może jej zabraknąć w rankingu najlepszych stali na noże. Używana jest do produkcji noży o średniej i wysokiej klasie przez najlepszych nożorobów. D2 to stal zaliczana nawet to klasy semi-stainless, a to ze względu na podwyższoną zawartość chromu w składzie. Nie można jej wiele zarzucić. Tnie agresywnie, a także jest odporna na ścieranie, dzięki czemu długo utrzymuje ostrość. Ma wszystko, co dobra stal powinna mieć w pakiecie. Zachęcony? Przyjrzyj się stali Bohler K110 z naszego sklepu.

Narzędziowa, węglowa, czy nierdzewna? Jaka jest najlepsza stal na noże? Wszystko zależy od tego, do czego będzie wykorzystywane narzędzie. Kiedy zdecydujesz o przeznaczeniu noża, wtedy będziesz wiedział jakie właściwości są dla Ciebie najważniejsze i na jaką stal się zdecydować.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl